A tatárjárás után, a XIII.sz.-ban épült a Hernád völgye fölé magasodó, fekvõ oroszlánhoz hasonló andezittufa sziklán Boldogkő vára.
A festői fekvésű vár 2001-es rekonstrukciója során építettük meg az 1241-es tatárjárás muhi csatáját bemutató terepasztalt több, mint 1000 darab figurával. Az újabb, 2011-es rekonstrukció során az Európai Uniós támogatással helyreállított palotaszárny lovagtermében rendezhettük be eddigi legnagyobb, mintegy 10 000 db figurából álló kiállításunkat, amely átfogó képet mutat a látogatónak az őskortól az 1848-49-es szabadságharcig.
Különböző méretű figurákat vonultatunk fel a kiállításban, a 15-28 mm-es harcosokkal kilenc 5,4m2-es terepasztalon a magyar történelem sorsdöntő korszakainak egy-egy csatáját mutatjuk be, így korszakonként nyomon követhető a hadművészet fejlődése.
A nagyobb 54 és 120 mm-es figuráinkon kiválóan tudjuk szemléltetni az adott korszak harcosainak jellemző ruházatát, fegyvereit. Kiállításunk kiváló szemléltető anyagot nyújthat az általános- és középiskolai történelem-oktatáshoz, ezért nagyszerű programja lehet egy zempléni osztálykirándulásnak.


A bemutatott korszakok: